Menu

Massages voor instellingen

Hoe fijn is het om lekker in je vel te zitten. Hoe fijn is het om een knuffel te krijgen van een dierbare na een vermoeiende dag. Een aai over je bol, een stukje intimiteit. Hoe naar is het om juist de positieve aanrakingen te missen. Cliënten worden veel aangeraakt, maar hoofdzakelijk functioneel. (ik poets je tanden, was je haren, veeg je billen, maar een knuffel?) Directe groepsleiders zijn veelal bang geworden voor aanrakingen. Me Too is best een item geworden. Of wat als een client verliefd op mij wordt als ik een knuffel geef. Positief aanraken zonder verder doel staat ook niet beschreven in de functie omschrijving. Daarvan ben je afhankelijk van familie, maar wat als je bijna geen bezoek krijgt van familie, of geen familie hebt? 

Maar als ik naar onze cliënten kijk binnen de gezondheidszorg, dan hebben onze cliënten het zo hard nodig om in contact te staan met hun lijf. Voelen. Letterlijk voelen. Ze zijn zo gericht bezig met de buitenwereld en veelal wordt er gecommuniceerd door middel van taal. Maar een client met de emotionele ontwikkeling van een 3 jarige kan niet beredeneren, maar voelt…. Buikpijn is ook vaak geen gevolg van darm problemen, maar van onrust. En nu wordt er vaak een bezoek gebracht aan de huisarts. 

En daar kan en wil ik het verschil maken! 

Een stukje anatomie: je bouwstenen worden vervoerd door je bloed, aangestuurd door je hart. Gelukkig hoeven we daar niet bewust iets voor te doen. Dat doet ons hart voor ons. Ons lymfestelsel ruimt de rotzooi op. Dit stelsel ligt naast spieren en dat is dus ook de reden dat we moeten bewegen. Dit ruimt “de rommel op” in je lijf. Je lijf kan simpelweg niet bouwen op een ruïne. Eerst moet de rommel worden opgeruimd voordat herstel kan beginnen. Maar bewegen is juist wat er vaak mist binnen de gezondheidszorg. Waar wij na werk nog boodschappen moeten doen, koken, schoonmaken, wassen, zijn dit taken die hen uit handen zijn genomen (voor het grootste deel).

Voor je lichaam maakt het niet uit of jij zelf beweegt en je spieren dus bewegen of dat dit passief gebeurd door middel van een massage. Let wel, je wordt van massage natuurlijk nooit een body builder.

Onbekend is onbemind. Binnen de zorg is het vaak onbekend om cliënten te masseren. Ik masseer nu een aantal jaren  cliënten met hele positieve ervaringen. 

De massages kunnen op 2 manieren betaald worden: 

1: de client kan de massages zelf betalen. Ik stuur dan de factuur naar bewind voering, of ander persoon die verantwoordelijk is voor de client.

2: er wordt meerzorg aangevraagd. Hier kan ik bij helpen. 

Het is voor de client goedkoper en voor mij makkelijker als er meerdere clienten van dezelfde of nagelegen woonvorm afspraak maken na elkaar. Op deze manier kunnen de reiskosten gedeeld worden en voor mij kan ik meer aaneengesloten werken, waardoor er minder tijd verloren gaat door reistijd. 

Enkele ervaringen: Ik kom al een tijd bij een dame van 72 jaar. Volledig overvraagd, hypochondrisch en eenzaam. Op het moment dat ik haar appartement binnenkom ligt zij veelal in bed. Te schreeuwen en met gebalde vuisten te slaan op het matras. Ik heb direct oor voor haar verhaal zonder waarde oordeel en hierdoor ontspant ze al heel klein beetje. Eenmaal op de massage tafel ligt ze met haar armen langs het bed en blijft ze slaan tegen de tafelpoten. Na een minuut of 10 stopt het slaan en kan ik haar armen langs haar lichaam leggen. Niet veel later volgt veelal de diepe zucht. Ze ontspant. Overal heeft ze pijntjes (de hele dag spanning ervaren doet zoveel met je lijf) en alles wat zij aangeef wordt gemasseerd. Ook luister ik naar haar verhaal. Het lijkt zo klein, maar het kan zoveel doen met een mens. 

Door de ontspanning kan ze vaak mooie verhalen vertellen over vroeger, waar de groepsleiding geen tijd voor heeft en ondertussen kan ik maar masseren zodat ook de kramp verdwijnt in benen en voeten. Massage wekelijks 45 minuten 

Heer R is altijd druk en ongeremd. Echter heeft hij wel een darm probleem. In zoverre dat hij zichzelf nooit de tijd gunt om te poepen, want hij is gewoon te druk. Daardoor is poepen altijd pijnlijk. Door mijn massage valt hij na een kwartier in slaap. om even later wakker te worden, waarna hij steevast naar de wc moet. Door de ontspanning kan hij poepen, zonder pijn, want zijn lijf ontspant. Massage wekelijks 45 minuten 

Heer P is autistisch en soms zijn de prikkels zo groot dat hij catatonisch wordt. Vreselijk om zo afgesloten te moeten zijn, omdat je je wereld niet meer aankan. Als ik binnenkom dan fluister ik en begin ik met masseren. Grote langzame bewegingen. Meneer wordt langzaam wakker en kan benoemen waar hij gemasseerd wil worden. “rechterarm… nu linkerarm… nu mijn hoofd en mijn oor. Massage is helaas gestopt door financiële redenen. 

Dame J heeft een ernstige vorm van borderline. Door jaren van automutilatie en problematiek zit zij inmiddels in een rolstoel en heeft haar bovenlijf voor 3kwart littekens van brandwonden. Door de massage zijn de littekens al minder gaan trekken, ligt zij af en toe op haar buik. (slaapt en ligt nagenoeg altijd op haar rug, want dat werkt makkelijker en sneller) en wordt haar lichaam warm door de massage. Massage 45 minuten, 1x per 2 weken. 

Hoe wil ik dit deze massages uitvoeren?

De massages zullen plaats vinden op mijn locatie of : op appartement, slaapkamer van de cliënten zelf, waar kan. Niets is fijner dan in je eigen vertrouwde omgeving . De massage tafels die ik heb kan ik inklappen en dus makkelijk verplaatsen. De massage stoel heeft niet meer ruimte nodig dan een wat grote eetkamerstoel. Een kantoor, ruimte binnen de woonvorm waar de tafel kan staan en ik omheen kan lopen volstaat al. De ruimte moet echter wel verwarmd kunnen worden en privacy hebben.

Ik ben zelf degene die de massages zal doen. Ik ben geschoold massage therapeut, ben (ortho) pedagogisch geschoold en heb 20 jaar ervaring op gesloten afdelingen in zorginstellingen en bij justitie opgedaan.